José Ramón Bauzá continua amb la seva lluita contra la llengua catalana. "NO, NO i NO. Català, valencià i mallorquí NO són la mateixa llengua", exclamava l'expresident balear i ara eurodiputat de Cs en el seu compte personal de Twitter. Segons Bauzá, aquesta definició forma part d'un "entramat administratiu, regional o imperialista comú sota el paraigua dels Països Catalans". Des de Plataforma per la Llengua, doncs, li diem que SI, SI i SI. Català, valencià i mallorquí són la mateixa llengua. I així ho confirma, entre d'altres, l'Acadèmia Valenciana, que textualment diu que el valencià és "una llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, Andorra, els Pirineus Orientals...". També ho defensaven membres de l'Acadèmia Espanyola i de la Història, com Miguel Delibes, Miguel Batllori, Camilo José Cela o Dámaso Alonso, entre d'altres, que signaven un document en què denunciaven que tot intent de desmembrar el País Valencià de la comunitat idiomàtica i cultural catalana era aberrant.
Li ho expliquem de forma més senzilla, senyor Bauzá. Un australià o un argentí que llegeixi la definició del valencià, català o mallorquí l'entendrà ràpidament perquè és el mateix que passa amb la seva pròpia llengua, l'anglès o el castellà. Per què no ho entén? O, millor dit, per què no ho vol entendre?
En les darreres dècades hem assistit a diversos intents de fragmentació de la nostra llengua per part de diversos sectors del conjunt dels territoris del domini lingüístic. En alguns casos, fins i tot, s'ha dut a terme directament des d'algunes instàncies i institucions públiques, com va fer vostè quan era president del Govern de les Illes Balears. Per això des de Plataforma per la Llengua estem portant arreu del domini lingüístic un gran tomàquet (o tomata, tomàtiga, etc.) amb què vol denunciar els intents de fragmentació que pateix el català i, alhora, reivindicar la riquesa lingüística de la diversitat dialectal.
Malgrat tot, volem agrair al senyor Bauzá el seu interès i promoció. De fet, esperem que s'uneixi a la campanya "Som 10 milions, som una llengua" i ens ajudi a arribar a les 15.000 signatures de suport a la campanya.