Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Carta oberta a Albert Rivera

Neus Mestres

A Catalunya, el català és la nostra llengua comuna, però s'hi parlen més de 300 llengües diferents, totes igual de respectables. El castellà és una llengua àmpliament usada per més de la meitat de la població que viu a Catalunya. Només cal veure això o passejar pels carrers de qualsevol poble o ciutat, o acostar-se a la sortida de les escoles i instituts, per veure que la ciutadania usa la llengua que prefereix en cada moment.

Per això, considerem que és una vergonya i una gran mentida que el candidat Albert Rivera hagi manifestat que s'ha de trencar la cara literalment per parlar en castellà a Catalunya. Ho diu ell, que ha pogut parlar en castellà a la tribuna del Parlament de Catalunya i, en canvi, potser no sap que si intenta fer-ho en català al Congrés li tallaran el micròfon. L'animem a "arriscar-se" allà. De la mateixa manera, la normativa espanyola obliga a fer-ho tot en castellà, mentre que el català pateix mancances en l'etiquetatge, al cinema, en l'ús comercial, etc.

A la Plataforma per la Llengua treballem incansablement per defensar els drets lingüístics dels catalanoparlants per garantir que es pugui viure en català sense que et trenquin la cara. Perquè, benvolgut Rivera, a diferència del castellà, sí que tenim nombrosos exemples -documentats i, fins i tot, sentenciats judicialment- de catalanoparlants a qui els han trencat la cara per parlar en la seva llengua davant de funcionaris públics o en espais públics. Per això, li demanem que no frivolitzi amb falsedats sobre la llengua que només volen arreplegar vots viscerals contra Catalunya.