Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

La botiga de joguines

Joan Mundó

L´aparador m'oferia l´espectacle de la botiga plena de joguines amb els anuncis de les diferentes seccions amb grans cartells de colors diversos, escrits en català. Jocs de taula cap a la dreta, jocs de construcció al fons, jocs esportius primera planta, i així un seguit de directoris que es perdien fins al fons del local.

L´interès em va esperonar per entrar-hi i entremig de nines, pilotes, taules de ping-pong i cistelles de bàsquet, vaig descobrir la secció de maquetes per muntar, on destacava aquell tren miniatura, reproducció a escala d'una "Santa Fe" de la meva infantesa. Vaig acostar-m´hi encuriosit per la joguina i em va sorprendre tant la fidelitat del més petit dels detalls, com l´etiquetatge, en català, de la caixa: "MÀQUINA DE TREN SANTA FE MODEL 151F-3102 escala 1:800? i amb lletres més petites: "CONSTRUÏDA A LA MTM L´ANY 1943?.

Abstret com estava davant d´aquella peça gairebé perfecta, no em vaig adonar de la presencia, al meu costat, del dependent per oferir-me les explicacions necessàries sobre les característiques de la petita obra d'art.

- Li agraden els trens? va preguntar-me amb l'amabilitat interessada de qui vol ésser agradable i atendre un nou client. "Porta un sistema que, quan es posa en moviment, engega una columna de fum, mentre deixa anar un xiulet com les màquines de veritat", va informar-me amb un to que volia ésser confidencial.

- Sí, vaig respondre sobressaltat per l´aparició sobtada de l´empleat de la botiga. Em porten records de la meva infantesa, com quan anava d´estiueig a Vacarisses amb els meus pares i l´avi. Però el que més m´ha sorprès, i agradablement, és l´etiquetatge en català de tots els articles, ja que no és freqüent l´ús de la nostra llengua a les joguines destinades als més petits.

- Les coses han canviat molt des que es va aprovar la nova normativa, em contestà sense que el somriure amable del seu rostre es desdibuixés. "Ara, gairebé tots els jocs estan etiquetats  en català com a idioma primer, així com els llibrets d´instruccions i les descripcions de les joguines", va seguir informant-me amb un cert sentiment d´orgull. "A les nines, els han canviat el xip i poden interactuar amb les criatures en l´idioma que elles triïn. Les indicacions per al muntatge dels...!"

El timbre del despertador va ressonar com la trencadissa d'una vidriera. Amb desgana, vaig anar a la dutxa. I amb l´enyorança d'un somni, vaig sortir al carrer enfilant el camí cap a la feina.