Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Lectures essencials per Sant Jordi sobre llengua i drets lingüístics. Les novetats

Bernat Gasull

Si voleu fer un bon regal sobre el tema (o fer-vos-el), vet ací unes propostes altament recomanables.

Asfixiant la Llengua. Crònica dels atacs del PP contra el català. Angle Editorial 2014. Roger Buch i Ros. 16 euros. Un virtuosisme per explicar en poques pàgines (176) allò que cal saber, no només sobre els atacs del PP a la llengua catalana, sinó sobre les raons i el fonament de la ideologia d'aquest partit i, sobretot, la resposta de la societat civil arreu dels territoris de parla catalana. És una petita joia, feta per un gran comunicador i pedagog de la política, un activista per la llengua, bon coneixedor del teixit associatiu de casa nostra; per explicar de manera fàcil allò que és complicat, per no fugir d'estudi, per ser rigorós, documentat, i no pas feixuc. Avança territori per territori: Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Franja de Ponent. Amb cites textuals, anècdotes, situació i precedents. Tot explicat amb apartats curts. Per entendre, per tenir argumentari. Però encara va més enllà. El primer i el darrer capítol ens situen a l'estratègia, en la mentalitat del que significa per al PP la llengua catalana, i es projecta al futur per tal d'intentar respondre qüestions com si el PP i el PSOE són iguals o què passarà amb la llengua l'endemà de la independència. Hi ha molts llibres sobre les raons econòmiques per la independència però aquest es pot dir que és únic a entendre la necessitat d'un estat des del punt de vista de la justícia social pel que fa al fet cultural. Podeu veure'n la referencia aquí, i un videobook introductori aquí.

Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català. Editorial Base 2014. Francesc Marco i Palau. 15 euros (12 euros per a socis de la Plataforma per la Llengua). 240 pàgines. La Plataforma per la Llengua celebra 20 anys i ho fa posant el descobert alguns dels secrets més amagats de la seva història. Francesc Marco és un historiador jove que ha fet una feina de recerca bibliogràfica i entrevistes als creadors i promotors d'aquesta organització. I ho ha plasmat en un llibre que serà una referència de consulta per entendre el què, el com i el perquè. Àmpliament documentat, i amb criteris historicistes, recorre pas a pas la transformació estructural i organitzativa de l'entitat i les campanyes que s'han anat desenvolupant. Quins eren els antecedents? Com va néixer la Plataforma per la Llengua i per què? Com s'ha transformat? Etiquetatge, cinema, acollida lingüística, català a Europa, administracions públiques, escola, llengua i independència, l'evolució de l'estructura interna, la filosofia de funcionament de l'organització, les relacions amb altres organitzacions, les respostes a les agressions. És també un llibre de 20 anys d'història de les traves i lluites per normalitzar el català. Carme Forcadell, Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i el filòleg Jordi Manent el prologuen. En podeu veure més informació aquí.

I finalment la tercera lectura recomanada és potser la reflexió arran d'aquest Sant Jordi i també d'aquestes dues propostes. Som de cap a cap a un procés cap a la llibertat, i una de les raons que fan indefugible aquest procés per tot demòcrata és la impossibilitat d'articular un projecte dins d'Espanya que consideri els ciutadans de parla catalana d'acord als estàndards de la resta de països europeus. El conflicte lingüístic és punyent, i no pas només perquè hi hagi una regressió en l'àmbit de l'ensenyament, sinó perquè els principis constitucionals i els successius governs espanyols ja de bon principi consideren el fet identitari castellà privilegiat pel que fa a la resta i el català disminuït. Fa poc Rubalcaba i Rajoy expressaven al Congrés que ells entenen la "qüestió" catalana, que estimen la llengua catalana; però és ben evident que són artífexs d'un principi de discriminació voluntàriament expressada. Vegeu sinó llur model lingüístic en aquest document.