Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

La poca presència del català en el món dels videojocs

Mapi Travessa

Una companya de feina em comentava l'altre dia que estava molt preocupada perquè quan va a casa del seu nét, que encara no ha fet els 7 anys, mai no el veu jugar, sempre està amb l'ordinador o la "tablex" , -en té un domini que sembla que hagi fet un màster avançat en noves tecnologies-, com han canviat les coses! Quina diferència de com jugaven els nostres fills, i ja no diguem nosaltres! Si ara un marrec que encara no aixeca un pam de terra ja porta mòbil!  Però de fet el tema que la preocupa no és exactament aquest,  perquè tot desenvolupament tecnològic ben dosificat no és un problema. - El que sí que em preocupa, -va dir- i molt,  és que el meu nét, com molts altres infants o adolescents  d'aquest país, no pugui jugar amb videojocs en el nostre idioma , ja que en català crec que no hi ha pràcticament oferta en aquest camp.

- Tranquil·la, això està canviant-, li vaig dir. En els dos últims anys han sortit al mercat molts videojocs que incorporen el català, i en gran part és gràcies a la feina de la Plataforma per la Llengua, que des de la Comissió pel joc i el lleure en català treballa perquè tots, petits i grans, puguem jugar en la nostra llengua en català . Per veure l'oferta de videojocs en català només heu d'anar a la web http://jocsijoguines.cat/, on hi  trobareu tota la informació. No cal dir que la meva amiga es va quedar molt més tranquil·la.

La presència de la llengua catalana en les joguines i els videojocs per a consoles adreçats a un públic infantil i juvenil és encara un dels àmbits on s'ha d'avançar en la tasca de normalització lingüística. Aquest procés s'ha de fer tant pel que fa a la sensibilització a consumidors (infants, nois i noies i també pares i mares) com també en el sector de les empreses productores i distribuïdores. La Plataforma per la Llengua treballa, a través de la Comissió pel joc i el lleure, per solucionar una mancança històrica  en la normalització de la llengua: el sector dels jocs i les joguines. Però necessita la col·laboració de tothom; ens hi voleu ajudar?