Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

El cas català

Daniel Mundet

Ara fa uns dies estàvem repassant els debats que va haver-hi al voltant de la redacció de l'Estatut d'autonomia de Catalunya,en concret els articles que s'hi van incloure relatius a la llengua. També, inevitablement, la posterior sentència del Tribunal Constitucional i l'ofensiva contra la llengua catalana que va desencadenar.

Avui, amb prou feines només 4 anys després, sembla que tot plegat succeís fa molts més anys.  No se'n parla gaire, per no dir gens. Entre d'altres factors hi ha un canvi de plantejament important. L'Estat espanyol ha entrat en una fase on ha posat la directa. Les sentències del Tribunal Superior en contra del model d'immersió van obrir el camí que després l'anomenada "llei Wert" ha acabat de rematar. Aquest any tornarà a ser un any intens en la defensa del model d'escola catalana.

Però l'àmbit de l'educació no és l'únic per on s'ha evidenciat, accelerat i explicitat l'ofensiva contra la llengua catalana. El govern de l'Estat espanyol està preparant un seguit de lleis que, a més a més de ser recentralitzadores, tenen per objectiu esborrar la presència de la llengua catalana. La llei d'unitat de mercat, la del consumidor i d'altres lleis ignoren absolutament la llengua catalana. Sota el criteri d'uniformitzar, es discrimina la nostra llengua així com també el, feble, marc normatiu que la protegeix.

Es fa evident que es vol fer recular la presència i ús de la llengua. A cops de llei, de manera contínua i implacable. Cada dos o tres mesos hi ha una nova llei o normativa que afecta un sector, reinterpreta la normativa en un altre... i així anar fent. Podria semblar que és una mena de represàlia pel procés que estem vivint a Catalunya, si no fos perquè de fet aquesta pràctica i actitud de no reconeixement de la llengua catalana en peu d'igualtat ja ve de lluny.

No volem ser victimistes ni recrear-nos excessivament en aquest fet. Cal denunciar-lo i explicitar-lo amb contundència. Però hem d'evitar estar sempre a la defensiva. És necessari mantenir la iniciativa per poder fer que la llengua no perdi el nervi i sumi adhesions, suports i que sigui present en tots els àmbits de la societat. Això és el que en part caracteritza el "Cas català": poc o nul suport jurídic però en canvi un gran dinamisme social. El premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en defensa de la llengua, lliurat dimarts dia 4 de febrer, així ho ha posat de manifest.