Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Les aigües catalanes i l’etiquetatge en català. Qui és qui. Qui aplica els drets del consumidor i qui no els aplica

Bernat Gasull

De tant en tant va bé fer un repàs i distingir entre productes seriosos i no seriosos; productes que informen adequadament el consumidor d'acord amb els drets del consumidor i productes que no ho fan. Fem-ne un repàs a partir d'un sector determinat.

Agafem per exemple les empreses catalanes d'aigua. L'ACEA, L'Associació Catalana d'Envasadors d'Aigua, té, segons el seu web, diversos membres associats. Per bé que no són pas tots els que tenen plantes embotelladores a Catalunya, ens pot ajudar a tenir una visió sobre la situació pel que fa a l'aplicació dels drets del consumidor inclosos a la normativa. Per descomptat, en més o menys grau, totes les aigües es distribueixen a casa nostra.

Pel que fa a les aigües amb gas associades a ACEA, etiqueten en català Malavella, Vichy Catalan i Aigua de Sant Aniol. Vulneren els drets del consumidor de l'article 128-I del Codi de consum del 2010: Fonter i San Narciso.

Pel que fa a les aigües sense gas, associades a ACEA, etiqueten en català Aigua del Montseny, Les Creus, Viladrau, Fontdor, Aigua de Ribes, Font del Regàs i Aigua de Sant Aniol. Vulneren els drets del consumidor de l'article 128-I del Codi de consum del 2010: Fontvella, Pineo, Font Agudes i Font Nova del Pla Santes Creus.

Això només és un barem a partir d'un grup d'associats. Així, l'aigua de Caldes de Boí també vulnera els drets del consumidor per bé no figura al web d'ACEA, en tant que no en deu ser associat. Així mateix l'aigua de Veri, a la Ribagorça -a la part de la franja ja aragonesa i per tant no dins la Catalunya autonòmica- també etiqueta en català d'acord al Codi de consum.

En aquests temps de desconfiança i presumptes actuacions irregulars d'alguns polítics i empreses, de manca de transparència i seriositat en les informacions de les etiquetes d'acord amb els drets del consumidor establerts a la normativa, creiem que és bo que els consumidors coneguin tots aquells que sí que actuen amb criteris de responsabilitat i d'aplicació de la normativa. Evidentment creiem que també cal fer públiques les empreses que actuen de manera irresponsable i que menyspreen els drets legalment reconeguts al consumidor català.