Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

I duren i duren i duren…

Daniel Mundet

Com si es tractés d'aquell anunci de piles alcalines, on sortien uns ninotets que no paraven de funcionar perquè tenien una gran energia, el govern i l'estat espanyol continuen de forma implacable la seva croada en contra de la llengua catalana. Sobretot en l'àmbit de l'educació. La voluntat homogeneïtzadora del govern de l'estat es va concretant de manera contundent i té la màxima expressió en aquells territoris amb llengua pròpia. El govern del PP, a través del missatger Wert, va tallant i retallant els avenços, sovint modestos, que s'havien aconseguit. Ara fa uns dies va aprovar una reforma educativa per la via tan democràtica del "corró".

Tant li fa que la reacció popular produeixi mobilitzacions com mai s'havien vist, el cas de les Illes, o que a Catalunya s'hagi mobilitzat tota la comunitat educativa. És evident que no hi ha cap sensibilitat ni voluntat de tractar d'igual a igual la llengua i la cultura catalana. És evident que no es té en compte per res un clamor social extens. Fer-ho, implicaria assumir que una democràcia madura, profunda, no es redueix a convocar unes eleccions cada dos, tres o quatre anys... Hi ha uns valors, una manera de concebre el demos que senzillament no hi són. Qualsevol qüestionament a les polítiques, en el nostre cas assimilacionistes i minoritzadores, ho interpreten com una anomalia i una molèstia. Potser per aquest motiu reaccionen com reaccionen als casos i notícies de corrupció que aquests dies van apareixent dia sí, dia també als mitjans de comunicació. És a dir, reaccionen de la mateixa manera que ho faria qualsevol altra democràcia de la Unió Europea, segueixen tirant pel dret.

És una actitud que ara ja és sistèmica, i que cada cop van estenent a més fronts.  Davant d'aquesta situació cal que des de la societat civil ens organitzem i no deixem de donar resposta. No ens hem de deixar impressionar. Cada cop som més, tenim més experiència i tenim més raons per mantenir-nos ferms. Tenim recursos limitats però la nostra motivació i defensa de la llengua, la cultura i els principis democràtics també duren, i duren i duren...