Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

L’ull de l’huracà

Daniel Mundet

La campanya electoral ha estat molt marcada pels debats al voltant de la crisi i amb una molt calculada ambigüitat, quan no silenci, al voltant de temes que durant els darrers anys han afectat a la llengua catalana. Potser la velocitat dels esdeveniments fa que tot ens sembli molt llunyà, però ha estat precisament en aquesta darrera legislatura quan s'han produït els atacs més notables que ha patit la llengua catalana en molt temps.

La sentència del Tribunal Constitucional, retallant molts articles, va ser especialment sibil·lina i subtil amb els articles relatius a la llengua catalana. Va ser aquesta sentència la que ha permès la possibilitat que s'iniciés una ofensiva en tota regla contra el model d'escola catalana. Convé recordar que sobre les sentències judicials que s'han fet, ara només ens trobem en un moment de pausa i que cal que estiguem preparats per una possible i probable represa de la judicialització del model d'escola català, amb l'objectiu d'acabar amb el model d'immersió lingüística.

El fet que en general, i en concret a la campanya que es va du a terme a Catalunya, no es parli dels temes relatius a la llengua, no ens ha de fer pensar que sigui un tema que hagi saltat de l'agenda política. Segurament és una conseqüència de l'estratègia de l'ambigüitat que ara s'aplica. Les formacions polítiques d'àmbit espanyol que tradicionalment són hostils a la llengua catalana ara, senzillament, ignoren de manera conscient el tema. Ens trobem en una mena d'ull de l'huracà, que són aquells moments de calma entre la primera tempesta, que ja ha passat, i la segona, que  s'acosta de manera inexorable. En aquest sentit, per si tenim cap dubte sobre un possible canvi d'actituds, el passat dimecres 16 de novembrer dos eurodiputats del PSOE van escridassar l'europarlamentari de CiU Ramon Tremosa per no parlar en castellà al ple del Parlament Europeu. Això passava moments després que tant el PP com el PSC-PSOE van tornar a dictaminar un règim d'excepcionalitat per al ciutadà català. Aquests partits polítics, com a membres de la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu, van bloquejar l'acceptació de la votació de l'esmena presentada per tres eurodiputats catalans -Raül Romeva, Oriol Junqueras i Ramon Tremosa- que defensava l'oficialitat de la llengua catalana sobre l'ingrés de Croàcia com a membre de la Unió Europea. Els tres eurodiputats havien ja aconseguit els 25% de les signatures dels membres de la comissió com s'estableix per ser admesa a tràmit. Per ser optimistes sobre el futur de la llengua caldrà que continuem treballant de valent a tot arreu i a tothora.