Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

El primer lip dub per la llengua comuna

Martí Gasull

Diverses entitats de persones immigrades, juntament amb la Plataforma per la Llengua, organitzen els dies 15 i 16 d'abril el primer lip dub per la llengua.

És simptomàtic de la nostra societat que justament siguin les entitats de persones immigrades, de diferents orígens, les responsables del primer lip dub per la llengua catalana, com a llengua comuna que ha de vertebrar una diversitat que volem i que estimem. Valoro aquest fet com una lliçó de maduresa envers la resta de la societat, del qual n'hauríem d'estar tots plegats orgullosos i satisfets, com a símptoma de la normalitat que volem i que estem construint. Una lliçó per a altres països i societats. Partim del somni de treballar per una societat catalana amb més i millors oportunitats per a tothom, basada en la convivència. Una societat centrada en la voluntat de ser, vinguem d'on vinguem, on tothom, absolutament tothom, hi tingui cabuda i hi vegi acomplerts els seus drets socials. Una societat amb un model educatiu inclusiu que no segregui l'alumnat per raons d'origen, i que per tant continuï apostant pel català com a llengua vehicular.

I és d'acord amb aquesta manera de pensar  que pren força la idea del català com a eix vertebrador, eina fonamental que dilueixi el concepte d'immigrant i contribueixi a la inclusió social, com a llengua comuna, de tothom.

El dia 15 d'abril (i el dia 16),  a la plaça Universitat de Barcelona hi haurà una gran festa cívica amb la gravació del lip dub i el ressò de les nostres veus. Tots hi estem convidats. La societat civil avança i empeny un cop més, innovant i fent de la llengua una gran festa.

 

Tal i com diuen les entitats al manifest "El català llengua comuna", que enguany publiquem en la versió català-xinès, Volem viure en català! Fem del català la llengua d'acollida. No ens discrimineu pel fet d'haver nascut en un altre lloc i permeteu-nos, parlant-nos en català, que participem en la construcció d'aquest país que entre tots i totes estem edificant"

Les entitats que organitzen el lip dub són

Asociación de Mujeres Ecuato-guineanas E'Waiso Ipola, Asociación de Profesionales Bolivianos en Barcelona (APBB), Associació Catalana de Residents Senegalesos, Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya, Associació de Dones Amazigues Tamettut, Associació de Treballadors Immigrants i Marroquins de Catalunya (ATIMCA), Associació de Treballadors Pakistanesos, Casa Eslava, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centre Bolivià Català, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres, El Mirador dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Espazo Galego dos Països Catalans, Federació d'Associacions Americanes de Catalunya (FASAMCAT), Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (FEDEBOL), Federación de Entidades Ecuatorianas en Catalunya (FEECAT), Federacion de Entidades Latinoamericanas de Cataluña (FEDELATINA), Rede.cat , Veu Pròpia i la Plataforma per la Llengua