Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Hipocresies i patents

Daniel Mundet

Fa uns dies es va conèixer la notícia que l'Estat espanyol estava indignat amb la possibilitat que la nova directiva europea sobre patents no inclogués la llengua espanyola (només es tindrien en compte l'anglès, l'alemany i el francès).
És per això que ja fa setmanes que l'Estat ha posat en marxa tota la seva maquinària per tal de pressionar i intentar influir en les negociacions que tenen lloc a Brussel·les. És curiós observar com bona part dels arguments que s'estan utilitzant per part dels representats de l'Estat en aquest afer tenen una dosi considerable d'hipocresia. Sense entrar a valorar el detall de les implicacions de la nova directiva de patents, no podem estar-nos de posar en evidència, un altre cop més, les contradiccions i el doble discurs de l'Estat espanyol pel que fa al multilingüisme i a la diversitat lingüística. Només cal recordar les nombroses declaracions crítiques que van haver-hi fa unes setmanes quan al Senat es va fer una sessió amb traducció simultània del català, èuscar i gallec. Fins i tot algun agosarat, força indocumentat en la matèria, es va atrevir a dir que això de les traduccions simultànies no passava en països normals. La manca de sensibilitat de l'Estat envers la diversitat lingüística, i en especial cap a la llengua catalana és més que evident. No és res nou, i tampoc ens hauria de sorprendre. A la Plataforma per la Lllengua ho analitzem constantment, i ara tenim un recull de més de 500 disposicions legislatives que imposen l'espanyol, i cada any se n'hi afegeixen unes quantes més.

Malgrat totes aquestes evidències i contradiccions, no podem deixar de preocupar-nos i manifestar-nos amb cada nou episodi de discriminació i laminació dels nostres drets lingüístics. Cal fer-ho per respecte i compromís amb la llengua, la societat i pels valors bàsics de tot sistema que vol ser mínimament democràtic. És per això que ara cal denunciar el que està succeint al País Valencià amb el tancament i prohibició d'emetre el senyal de TV3. No només és el fet en si mateix, que és molt greu, sinó el discurs i la demagògia que s'està generant. És difícil, per no dir impossible, trobar a la UE casos similars o mínimament comparables al nostre. És un trist privilegi que hem de suportar, però no per ser un fet habitual l'hem d'acceptar com a normal. No hem de defallir, ho hem de denunciar i posar en evidència dia a dia: amb actituds individuals i amb accions organitzades, serioses i de fons com les que realitzem a la Plataforma per la Llengua.