Notícies ← Altres notícies

Ja són 192 les lleis lingüístiques que imposen el castellà en l’etiquetatge dels productes catalans

El darrer informe de la Plataforma per la Llengua constata que en el que portem d'any el govern espanyol ja ha elaborat quatre normatives lingüístiques noves per les quals fan obligatori el castellà en l'etiquetatge dels productes distribuïts a Catalunya.

Alguna d'aquestes lleis inclou diverses imposicions lingüístiques en diferents articles. Sumant-hi totes les normatives vigents ja són 192 les lleis que imposen el castellà. Aquestes lleis, amb sancions incloses, fan referència a l'etiquetatge de begudes i productes alimentaris en general, medicaments, productes veterinaris, aparells industrials, tabac, joguines, fertilitzants, plaguicides, productes tòxics i perillosos, electrodomèstics i gairebé tota mena de productes de venda al consumidor.

La frenètica activitat impositiva del castellà no s'atura, sinó que creix. D'ençà del gener del 1998, quan es va aprovar l'única llei de política lingüística catalana que obliga a etiquetar en català només els productes catalans amb denominacions específiques d'origen i qualitat, s'han fet 74 lleis noves de política lingüística per al castellà en l'etiquetatge, totes vigents. D'aquestes 74, l'any 2009 se'n van fer 8 de noves, i enguany, en mig any, ja se n'han decretades 4. Entre les lleis lingüístiques impositives del castellà d'enguany destaquem la que fa referència als articles pirotècnics (Reial Decret 563/2010) i la de pastisseria i confiteria (Reial Decret 486/2010), que deroga l'anterior decret (2419/1978), que també era impositiu pel que fa a la llengua castellana. De les 192 lleis vigents destaquem les d'àmbit més general, com el Reial Decret 1334/1999 d'etiquetatge de productes alimentaris, el Reial Decret 1468/1988 de productes industrials, la Llei 29/2006 sobre medicaments, el Reial Decret 880/1990 de Joguines, o el Reial Decret 1/2007 de defensa dels consumidors. Si voleu conèixer amb més detall quines són aquestes 192 lleis i la situació més concreta de les obligacions lingüístiques en l'etiquetatge, podeu consultar el document En l'etiquetatge, la Llei ens discrimina 

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin